Katolikus templom ’275.Katolikus templom ’275.

Alberti- Irsán a katolikus egyházközség azokban az évszázadokban is egy közösséget alkotott, amikor a két falu külön élte az életét, és Irsa anyaegyház székhellyel a váci püspökséghez tartozott. Ennek megfelelően, Alberti- Irsán mindenkor egy katolikus templom állt (nem számítva az egykori Szent Márton kápolnát, melynek helyét a Huszár utcában ma vasrácsos kerítéssel övezett öntöttvas kereszt jelöli).

Irsa első katolikus templomát, az 1379-ben született Irsay Margit építtette, Szent Margit tiszteletére. Építésének idejét nem ismerjük pontosan, ám annyi bizonyos, hogy 1447. előtt már állt.

A hódoltság idején, a magára hagyott kis templomot a törökök raktárnak, sőt időnként istállónak használták. Az oszmánok kiűzése után Zlinszky József és felesége, báró Reviczky Eleonóra, miután királyi, majd nádori megerősítést nyert irsai birtokaira, az időközben reformátussá lett Irsayak által elhagyott templomot gondjaiba vette. Zlinszky József, a román stílusú, romossá vált épületet 1744-46-ban, a felesége e célra szánt hagyatékából, a meglévő falak részbeni felhasználásával újjáépíttette. A Zlinszkyek nem tudhattak a templom régi védőszentjéről, Margitról, s így azt, „Urunk színeváltozása” tiszteletére szentelték fel.

Az újjáépítés tehát 275 esztendővel ezelőtt történt.

Az Albertirsai Katolikus Egyházközség vasárnap 10 órai kezdettel ünnepi szentmise keretében megemlékezik a jeles évfordulóról.

Kívánom, hogy a templom sokáig szolgálja az oda betérő híveket!

Fazekas László

polgármester

www.someday.hu - weboldalkészítés, webdesign, kereső optimalizálás, internetes és intranetes alkalmazásfejlesztés